SI | HR

Pravljični potep po parku pri gradu v Slovenski Bistrici

V okviru čezmejnega projekta Enjoyheritage smo predstavniki Zavoda RS za varstvo narave in vodilnega partnerja, občine Slovenska Bistrica ter Zavoda za kulturo Sl. Bistrica, izvedli interpretacijski sprehod za majhne in nekoliko večje udeležence julijskih ustvarjalnih delavnic.

Ker želimo v okviru projekta približati naravno in kulturno dediščino pilotnih območij- med njimi je tudi območje med gradom v Slovenki Bistrici in Črnim jezerom, otrokom in družinam, je bil sprehod z igrarijami namenjen predvsem njim.

Majhni in veliki otroci pa tudi kak odrasel se je znašel med njimi, so preko bajk in mitov spoznavali drevesno in grmovno dediščino parka pri gradu. Pritegnile so jih zgodbe o njihovih zdravilnih in strupenih učinkovinah, o magičnih sposobnostih, ki jih nosijo ter tudi sporočilnost ter vtkanost v dediščino slovenskega naroda. Je zimzelena tisa pri Kristjanih drevo večnega življenja in ali je res, da njen les odganja demone in temne sile? Kdo je hrastu razbrazdal liste? In kako so se v parku znašli eksotični primerki drevesnih vrst, kot so močvirski taksodiji? Koliko je star edinstven belo gabrov drevored? Kako merimo obseg drevesa? Na vse to in še več, smo poskusili odgovoriti vedoželjnim in igrivim otrokom.

Poigravali pa smo se tudi s čutili. Pri 'Slepi stezi' smo otrokom približali odsotnost vida ter pomembnost občutenja sveta skozi tip in sluh.

Od drevesa do drevesa…., z zavezanimi očmi, ob napeti vrvi. Izkazali so se! Pozabili pa nismo niti na voh! Noske smo pomolili v stekleničke, v katerih so se skrivali drevesni in travniški vonji, od tod pa tudi od malo dlje… Morda jih je kdo od udeležencev ponesel tudi s seboj domov. Ves čas sprehoda pa smo se ozirali za škrati, ki posebej radi prebivajo v starih in debelih drevesih in budno pazijo na obiskovalce! Da ne zaidejo, tako in drugače…

Skozi zanimiv sprehod po enem izmed biserov naravne in kulturne dediščine mesta, smo obiskovalcem predstavili njegove vsebine in jih, upamo, navdušili za njihovo varovanje in ohranjanje v prihodnje.

Veselimo se Velikih majhnih ljudi, ki se učijo spoštovati naravno in kulturno dediščino! Le z njihovo pomočjo nam jo bo uspelo ohraniti.

Foto utrinke si lahko ogledate v galeriji

Andreja Senegačnik

Zavod RS za varstvo narave

 


NA VRH STRANI
Raziščite
Naslov
Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Tkalski prehod 4
2000 Maribor
Kontakt
Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Tkalski prehod 4
2000 Maribor
+386 (0)2 234 66 00
+386 (0)2 234 66 00
qrkoda
Sledite nam:

enjoyheritage.eu © 2017, Vse pravice pridržane | izdelava: 8000plus

KONTAKT

Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Tkalski prehod 4, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 00
Fax: +386 (0)2 234 66 23
Email: zzt@maribor.si
www.maribor-pohorje.si

E-NOVICE

Z vpisom e-naslova dovoljujem, da se moj osebni e-naslov uporabi za namene obveščanja o vsebinah in dogodkih - ENJOY HERITAGE.