SI | HR

Od Bistriškega gradu do Črnega jezera- skozi igriv sprehod spoznavam in ohranjam dediščino

Sončnega 25. oktobra 2017 smo predstavniki Zavoda RS za varstvo narave in Občine Slovenska Bistrica, na sprehod po pestri naravni in kulturni dediščini, od gradu Slovenska Bistrica do Črnega jezera, popeljali skoraj trideset pedagoških delavcev lokalnih vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

 

 

Izobraževalna delavnica je bila izvedena v okviru projekta Enjoyheritage, v sklopu komunikacije ter vključevanja projektnih vsebin v strukture formalnega izobraževanja. Izjemno naravno in kulturno dediščino ter sistem varovanja narave v Sloveniji, Malo šolo geologije in Gozdno pedagogiko so udeleženke ter udeleženci delavnice tokrat spoznavali skozi besedo in sliko ter kreativne delavnice.

Izvajalci delavnice smo jim predstavili pestro naravno dediščino območja, ki se ponaša z najdaljšim ohranjenim belo gabrovim drevoredom v Evropi, z izjemno naravno vrednoto Bistriškim vintgarjem, z ohranjenim vodotokom Bistrico, slapovi, pragozdom Gradišče, nekoč najdebelejšo evropsko jelko ter naravnim rezervatom Črno jezero na Pohorju. Raznolikost kulturne dediščine območja, kamor uvršamo bisere kot so grad Slovenska Bistrica, park pri gradu, Ančnikovo gradišče smo spoznavali pri pouku v starodobni grajski učilnici, pod strogim očesom učiteljice Jane ter vestne učenke Martine, ki nam je, dobro podučena, predstavila kopico zanimivih informacij.

Za osnove varovanja in ohranjanja narave kot tudi za aktiven, delavničen del dogodka smo poskrbeli projektni sodelavci iz Zavoda RS za varstvo narave. Posebej so šle v uho in oko vsebine Male šole geologije, kjer sta mag. Mojca Bedjanič in Lenka Stermecki preko uporabe vseh čutil, še posebej pa brbončič, geologijo in geološko dediščino predstavile na nov, zapomljiv in okusen način.

Pedagoški delavci so osvojena znanja in nove veščine, ki jih bodo v prihodnosti prenašali v pedagoške programe, poizkusili še v sklopu aktivnih delavnic z gozdnimi in geološkimi vsebinami. Bilo je, kot se da razbrati iz vtisov, zapisanih ob koncu delavnice na prodnike, zabavno in igrivo, zato pa nič manj poučno.

Tako izvajalci kot udeleženci že z veseljem pričakujemo pomladanski, terenski del, kjer bomo naravno in kulturno dediščino med gradom Slovenska Bistrica in Črnim jezerom spoznali 'v živo', prav tako pa tudi primere zanimive in inovativne interpretacije le-te.

 

Andreja Senegačnik

Zavod RS za varstvo narave

 

      

 

​      


NA VRH STRANI
Raziščite
Naslov
Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Tkalski prehod 4
2000 Maribor
Kontakt
Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Tkalski prehod 4
2000 Maribor
+386 (0)2 234 66 00
+386 (0)2 234 66 00
qrkoda
Sledite nam:

enjoyheritage.eu © 2017, Vse pravice pridržane | izdelava: 8000plus

KONTAKT

Zavod za turizem Maribor - Pohorje
Tkalski prehod 4, 2000 Maribor
Telefon: +386 (0)2 234 66 00
Fax: +386 (0)2 234 66 23
Email: zzt@maribor.si
www.maribor-pohorje.si

E-NOVICE

Z vpisom e-naslova dovoljujem, da se moj osebni e-naslov uporabi za namene obveščanja o vsebinah in dogodkih - ENJOY HERITAGE.